PROGRAM JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM - PODROGRAM 2018
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej *OPL*, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018 – czerwiec 2019
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez *Banki Żywności w Nowych Bielicach* [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] *na terenie województwa zachodniopomorskiego,* która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z
pomocy społecznej, *tj. do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, *stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych *jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie* 2018 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:
1. Artykuły warzywne i owocowe:
1. groszek z marchewką 3,6 kg,
2. fasola biała 3,6 kg,
3. koncentrat pomidorowy 1,60 kg,
4. buraczki wiórki 1,05 kg,
5. powidła śliwkowe 1,80 kg,
2. Artykuły skrobiowe:
1. makaron jajeczny 4,5 kg,
2. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
3. ryż biały 3 kg,
4. kasza gryczana 1,5 kg,
5. herbatniki maślane 0,8 kg,
3. Artykuły mleczne:
1. mleko UHT 7 l,
2. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
4. Artykuły mięsne:
1. szynka drobiowa 3 kg,
2. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
3. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
4. kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
5. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
5. Cukier
1. cukier biały 4 kg,
2. miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg
6. Tłuszcze
1. olej rzepakowy 4 l,
7. Dania gotowe
1. gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg;
2. *Paczka żywnościowa* to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
3. *Posiłek * to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie,
schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II
śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek,
kolacja]. posiłki
do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach
posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych,
jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm
zewnętrznych (np. catering).
4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej
zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2018 jest większa niż do
danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca
dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże
niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5 kg). W zestawie należy w
miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów
spożywczych
5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne
potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w
odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby
opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
7. *Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ
nieodpłatnie.*
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu
dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji
Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji
Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy
współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w
Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz
podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy
żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca
realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków
Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz
podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w
funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne
inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np.
osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb
życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy
rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem
społecznym.
*Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba*, *która
otrzymała skierowanie z OPS* do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach
POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna
jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem
działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać
z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w
danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
TELEFONY ALARMOWE:
Pogotowie Ratunkowe |
999 |
Straż Pożarna |
998 91 39 74 026 91 39 70 944 |
Policja w Dobrej fax Policja - Łobez Dyżurny |
91 56 15 572 91 56 15 575 997 91 56 15 511 |