Regulamin konkursu
„NA SZLAKU KULINARNYCH TRADYCJI”
Organizator:
§ 1
1. Organizatorem konkursu pn. „Na Szlaku Kulinarnych Tradycji” (zwanego dalej: konkursem) jest Starostwo Powiatowe w Łobzie.
Cele i tematyka konkursu
§ 2
2. Celem Konkursu jest:
- poszukiwanie produktów/potraw tradycyjnych, charakterystycznych dla danej rodziny, miejscowości, regionu;
- zobrazowanie kulinarnych odrębności kulturowych, pielęgnowanych w rodzinnych domach;
- identyfikacja i gromadzenie wiedzy o tradycyjnych produktach/potrawach z terenu powiatu łobeskiego;
- kultywowanie tożsamości regionalnej,
- pielęgnowanie kulinarnych więzi międzypokoleniowych,
- poszukiwanie produktów/potraw, które w przyszłym roku mogłyby zostać zgłoszone do konkursu „Poszukiwacze Smaków” organizowanego przez Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego,
- poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
3. Konkurs jest prowadzony na terenie powiatu łobeskiego.
4. Nadzór nad prawidłowością przebiegu konkursu, a także gromadzenie i przechowywanie dokumentacji konkursowej: Wydział Oświaty i Promocji Starostwa Powiatowego w Łobzie.
Zasady konkursu i uczestnictwa oraz przyznawania nagród
§ 3
1. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z terenu powiatu łobeskiego.
2. Udział w konkursie jest dobrowolny i bezpłatny.
3. Uczestnik może przesłać do konkursu pisemne zgłoszenie/a, opisujące produkt/potrawę, sporządzone na formularzu stanowiącym załącznik do niniejszego regulaminu (max. 3 produkty/potrawy).
4. Zgłoszone do konkursu produkty/potrawy powinny być związane z kulinarnymi tradycjami rodzinnymi, pielęgnowanymi w rodzinach uczestników konkursu.
5. Do konkursu mogą zostać zgłoszone tylko produkty/potrawy, które spełniają poniższe kryteria:
5.1. przepis i metody ich wytwarzania znane są w rodzinie uczestnika konkursu od co najmniej dwóch pokoleń;
5.2. są wytwarzane przez członków rodziny uczestnika konkursu w sposób ciągły lub okresowy (np. systematycznie lub z okazji różnych świąt, uroczystości);
5.3. są związane z tradycją, kulturą, czy pochodzeniem rodziny uczestnika konkursu.
6. Do konkursu nie można zgłaszać produktów/potraw wpisanych już na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
7. Konkurs odbywa się jednoetapowo.
8. Konkurs polega na:
8.1.przesłaniu do Starostwa Powiatowego w Łobzie zgłoszenia opracowanego w formie elektronicznej, według załącznika nr 1 do regulaminu;
8.2.zgłoszenia nadesłane do konkursu nie będą zwracane uczestnikom konkursu;
8.3. zgłoszenia można składać osobiście lub pocztą elektroniczną (e-mail: promocja@powiatlobeski.pl) w terminie do dnia 3 kwietnia 2014 r. (decyduje data wpływu) do siedziby Starostwa Powiatowego w Łobzie:
Starostwo Powiatowe w Łobzie
ul. Konopnickiej 41
73-150 Łobez
z dopiskiem : Wydział Oświaty i Promocji, Konkurs „Na Szlaku Kulinarnych Tradycji”.
8.4. Komisja oceniająca dokona weryfikacji i oceny nadesłanych zgłoszeń po zakończeniu procedury opisanej w § 4 regulaminu.
8.5. Laureatami konkursu zostaną uczestnicy, których portawy/produkty zdobędą odpowiednio:
a) I-III miejsce - na poziomie szkół podstawowych;
b) I-III miejsce - na poziomie szkół gimnazjalnych;
c) I-III miejsce - na poziomie szkół ponadgimnazjalnych.
9. Laureaci konkursu podczas uroczystości rozstrzygnięcia konkursu otrzymają nagrody ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Łobzie.
10. Uroczystość wręczenia nagród dla laureatów odbędzie się w dniu 13 kwietnia 2014 r. podczas X Jarmarku rękodzieła i wyrobów wielkanocnych pn. „Łobeska Baba Wielkanocna”.
10.1. Laureaci konkursu, których prace zdobędą I-III miejsce, podczas uroczystości rozstrzygnięcia konkursu, zaprezentują swoje produkty/potrawy w formie multimedialnej (postać prezentacji dowolna).
10.2. Laureaci, których produkty/potrawy zdobędą odpowiednio I-III miejsce, mogą także zaprezentować gotowe produkty/potrawy podczas jarmarku, na stole prezentacyjnym (sala na parterze Łobeskiego Domu Kultury), w godzinach: 11:00 – 16:00 z umieszczoną etykietą: „Laureat konkursu Na Szlaku Kulinarnych Tradycji”.
11. Uczestnik konkursu/niepełnoletni uczestnik konkursu wraz z opiekunem prawnym, zobowiązany jest wypełnić i dołączyć do zgłoszenia udziału w konkursie Oświadczenie, stanowiące część załącznika nr 1 do niniejszego regulaminu, a w przypadku załączenia do zgłoszenia konkursowego współczesnych zdjęć produktu/potrawy także załącznik nr 1 zawierające Oświadczenie do zdjęć.
12. Dołączenie oświadczeń: ( zawarte w załączniku nr 1) stanowi warunek konieczny zakwalifikowania uczestnika do Konkursu.
13. Przesłanie zgłoszenia do konkursu opisującego produkt/potrawę wraz z wymaganymi załącznikami i oświadczeniami jest jednoznaczne z zaakceptowaniem warunków niniejszego regulaminu oraz wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101 poz. 926 z poźn. zm.).
Komisja oceniająca
§ 4
1. W celu przeprowadzenia i rozstrzygnięcia konkursu, zostanie powołana przez Starostę Łobeskiego Komisja oceniająca nadesłane zgłoszenia.
2. Komisja oceniająca dokona weryfikacji i oceny nadesłanych zgłoszeń według następujących kryteriów:
2.1. zgodność zgłoszonego produktu/potrawy z tematem i celem konkursu: 0-5 pkt
2.2. przedstawienie przepisu, surowców i cech charakterystycznych produktu/potrawy: 0-5 pkt
2.3. wykazanie tradycji wytwarzania produktu/potrawy w danej rodzinie i na danym terenie:
0-10 pkt
2.4. przedstawienie materiałów źródłowych potwierdzających tradycję wytwarzania produktu/
potrawy: 0-10 pkt
2.5. walory estetyczne produktu/potrawy – zaprezentowane na zdjęciu: 0-5 pkt.
3. Pracą Komisji oceniającej kieruje przewodniczący Komisji, który rozstrzyga wszelkie wątpliwości lub ewentualne kwestie sporne w zakresie oceny zgłoszeń konkursowych między poszczególnymi członkami Komisji oceniającej.
Dodatkowe informacje
§ 5
1. Informacji na temat konkursu udzielają pracownicy Wydziału Oświaty i Promocji Starostwa Powiatowego w Łobzie; tel. 91 397 60 97; e-mail: promocja@powiatlobeski.pl
2. Starostwo Powiatowe w Łobzie zastrzega sobie prawo do wyłączenia z udziału w konkursie zgłoszeń przesłanych po terminie lub niezgodnych z niniejszym regulaminem.
3. Regulamin konkursu oraz jego wyniki zostaną podane do publicznej wiadomości na stronie internetowej Starostwa Powiatowego w Łobzie oraz na Facebooku – Profilu Łobeskiej Baby Wielkanocnej.
4. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany Regulaminu.
TELEFONY ALARMOWE:
Pogotowie Ratunkowe |
999 |
Straż Pożarna |
998 91 39 74 026 91 39 70 944 |
Policja w Dobrej fax Policja - Łobez Dyżurny |
91 56 15 572 91 56 15 575 997 91 56 15 511 |